Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Abházia...
V. SZÁZ ÉVESEN EGÉSZSÉGBEN
egészzséges táplálkozás

Kép Forrás: SZÁZÉVESEN EGÉSZSÉGBEN / John Robbins

 _1_A világ legegészségesebb és leghosszabb életű népei (Abházia, Vilcabamba, Hunza, Okinawa)Kép

_a_Táplálkozás

A zöldséget többnyire nyersen eszek. Nem fogyasztanak semmilyen  sült ételt. Viszonylag kevés húst esznek, a zsírt ekkor sem használják. Cukrot, vajat sem fogyasztanak, és csak nagyon kevés sót.

Igen keveset esznek, kb. 1200 kalóriát naponta (főleg teljes érté kű, növényi eredetű táplálékból).

Lassan esznek.

Étrendjük csaknem teljesen vegetáriánus. A húsfélék és tejtermékek étrendjük mindössze 1 százalékát teszik ki.

Kép Fehérjeszükségletüket zöldségekből, gabonából és különféle hüvelyesekből biztosítják. Szénhidrátforrásaik kukorica, búza, árpa, krumpli. A zsíradékot különféle magvakból és mogyorófélékből nyerik. Desszert nem létezik, amikor édes ízekre vágynak gyümölcsöt esznek.

""Vilcabambában sosem járt az eszem az ennivalón. A sóvárgás hiánya mögött az játszott szerepet, hogy nem ért stressz, az ételek kavalkádjából nem kellett választanom. A különböző élelmiszerreklámokkal bombázó televízió sem jelenthetett kényszert.

 A hegyek között föl-le járkálva sosem álltunk meg a vijeókkal ételekről beszélgetni. Az agyunk szerelmi történetekkel és egyéb gondolatokkal volt elfoglalva, melyek sokkal érdekesebbek voltak, mint az étel.

Ha az ember ma valamelyik nyugati országban él, egészen másfajta élelmiszerek veszik körül, mint a vilcabambaiakat...""Kép

Ezek a népek kényszer nélkül értették meg az önmegtartóztatás és a mértékletesség fontosságát az életvezetésükben.

_b_Életmód

Rengeteg testmozgás, ami a napi tevékenységükbe beépül.

Gyűlölik a rohanást, sejtelmük sincs arról, hogy mi az a határidő.

Figyelemreméltó a nyugalmuk, lazaságuk; gyakran tréfálkoznak és énekelnek munka közben.

Azon dolgok közül, amiket Hunzában tapasztaltam az egyik legfontosabb a szeretet és az összetartozás érzése. Az emberek figyelnek egymásra, örülnek egymásnak, és mindent a barátságosság légköre hat át.

 Kép _c_Egészségük

A kopaszság igen ritka, legtöbbjüknek teljesen ép a fogsora. Egyenes a tartása még a matuzsálemi korúaknak is. Továbbá semmilyen szív- és érrendszeri betegség és a rák sincs jelen életükben.

Bármilyen betegség legyen is az, még a legöregebbek sem tartják természetesnek, ha valami miatt megbetegszenek.

A legnehezebb hegyi expedíció vezetői újra és újra úgy jellemzik a hunzaiakat, mint akik sosem fáradnak el. Egyikük azt írja, teljesen megszokott, hogy súlyosan megrakva, kemény hegyi terepen harminc kilométert mennek napközben, aztán mélyen az éjszakába nyúlóan táncolnak. Aztán a következő napon, és az azutánin is így tesznek.

Egy átlagos 80-90 éves megpakolva is könnyedén gyalogolja le a 100 kilométert.

 

 _2_A táplálkozás és az emberi egészség kapcsolata

Nyugaton gyakran eszünk szórakozásból, hogy elűzzük az unalmat, vagy akár azért, hogy valamilyen frusztrációnkat kompenzáljuk.Kép

Price (táplálkozáskutató) azt találta, hogy azok között, akik a "hagyományos" étrendet követik, igen ritka a fogszuvasodás vagy a fogtörés, és az egészségük kitűnő. Míg azoknál, akik áttértek a nyugati étrendre (hús, zsíros, cukros, stb. ételek), a fogromlás gyakori, és egyéb betegségek sokasága kínozza őket.

Ezt a tényt támasztja alá a valaha tett legátfogóbb tanulmány a táplálkozásról, amit Kínában készítettek:

Az utóbbi évtizedben terjedtek el Kínában a gyorséttermek, műkaják és vált hozzáférhetővé igen sokféle tápanyagszegény "élelmiszer". Ezzel egy időben kezdett el emelkedni egész Kínában a koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is elszaporodott. A városi lakosság körében a rák arányának drámai emelkedése tapasztalható.

__Sohasem késő átállni az egészséges táplálkozásra, mivel a vörösvérsejtjeink élettartalma 4 hónap, májunk sejtjei 300-500 naponta kicserélődnek, körülbelül 10 évente pedig a teljes csontvázunk újjáalakul. Testünk minden egyes sejtje folyamatosan regenerálódik, vagyis szó szerint azzá leszünk holnap, amit ma megeszünk!

 

Kép  _3_Mozgásra születtünk

Négy évtizeden keresztül követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát és a fizikai aktivitását, és azt találták, hogy a halálozási ráta egyenes arányban áll a hetente elégetett kalóriával. Szinte kivétel nélkül igaz volt: minél aktívabbak voltak, annál tovább éltek.

Van egy csomó egészségőrült, aki csak természetes táplálékon él, de nem mozog, és borzalmasan néz ki. Aztán vannak mások, akik mennek, mint golyó, de csupa szemetet esznek... A mozgás a király. A táplálkozás a királyné. Együtt övék a királyság.

Azok akik azt hiszik, hogy mozgással kompenzálható a zsíros étkezés, a fokozott cukorfogyasztás és egyéb étrendi bűnök, azok okulhatnak egy kiváló ember, Jim Fixx sorsából...

...Egy motoros egy halott férfira bukkant Vermont északi részén, az országút mellett. A férfi csak shortot és futócipőt viselt. Jim Fixx volt az.Kép

Jim Fixxszel, a futás legnépszerűbb népszerűsítőjével szívroham végzett. Csak 52 éves volt. A boncolás kimutatta, hogy koronaerei 70 százalékig eltömődtek...

Noha a mozgás csodálatos és nélkülönözhetetlen az egészséges életh ez, a megfelelő étkezést nem helyettesítheti.

 _4_Emberi kapcsolatok

A bármilyen okból bekövetkező halálozási arány mindig magasabb az elváltaknál, egyedül élőknél, függetlenül nemtől és életkortól.

VI. VÉGKÖVETKEZTETÉS

 

  Véleményem szerint csak a feldolgozatlan, tehát nyers növényi étrend tartalmaz minden szükséges anyagot, ami mindenféle szempontból (emésztés, tápanyagok, energia) az egészség megtartásához szükségesek. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, magvak. Minél inkább ebbe az irányba érdemes eltolni táplálékfelvételünket.

Kép A valódi egészségünket csakis akkor nyerhetjük vissza, ha életmódot változtatunk:

__1 Ebbe nemcsak az egészséges TÁPLÁLKOZÁS,

__2 hanem az ésszerű-rendszeres TESTMOZGÁS is beletartozik.

__3 A pontot pedig akkor tesszük fel az i-re, amikor az ÉLETKÖRÜLMÉNYEKet is úgy alakítjuk, hogy a munkahelyen és a magánéletünkben is egyaránt harmonikusan és kiegyensúlyozottan éljük meg mindennapjainkat.

 

Mexikói indiánok
Vannak akik azért nem merik abbahagyni a húsevést, mert attólKép tartanak, hogy a nyers  koszttól legyengülnek. Ezt a széles körben terjesztett téveszmét a tájékozatlanság szülte. Ennek éppen az ellenkezője igaz. A természetes módon táplálkozóknak nem csökken, hanem jelentősen megnő az erejük, szívósságuk, ellenálló képességük. A nyers koszt igen magas energiatartalmát bizonyítja a tarahu­mara indiánok példája. Ez a Mexikó észak-nyugati részén élő népcsoport kizárólag vegetárius módon táplálkozik, és tagjai a világ legegészségesebb, és fizikailag leginkább terhelhető emberei közé tartoznak. A törzs indiánjai rendszeresen rendeznek olyan futballmérkőzéseket, amelyek során 24-48 órát futkosnak pihenés nélkül, és a hegyi ösvényeken 340 kilométert tesznek meg egyhuzamban. Az öregkori elgyengülés sem fenyegeti őket. A körükben végzett felmérés szerint a legkiválóbb futóik 60 éven felüliek. A vegetárius táp­lálkozási mód a szellemi képességre is jó hatást gyakorol. Erre bizonyíték Edison élete és munkássága. 
Forrás: Kun Attila / 
http://mek.oszk.hu / http://kunlibrary.com