Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buteyko-légzés

Forrás:
Dr. Komin Vladimir – Légzéskontroll

www.buteyko.hu

 

ENERGIALÉGZÉS
 1. Buteyko professzor élete munkája arra késztette a tudományt, hogy máshogy lássa az oxigén és a széndioxid szerepét az anyagcsere-folyamatokban:
A véráramban szállított oxigént a vörösvérsejtek akkor tudják optimálisan leadni a sejteknek, ha a szervezet széndioxid koncentrációja elér egy bizonyos szintet: 6,5%. Ez a fizikából ismert Bohr hatás.


 

2. Mi az, ami levegővételre készteti az embert?
A légzési ingert a széndioxidtöbblet váltja ki. Ha a széndioxid koncentráció elér egy bizonyos küszöbszintet, agyunk légzésközpontja utasítja a légzőizmokat a légzési ciklus beindítására.

 

3. A túllégzés kialakulása:
Ha pl. stressz, túl sok étel, túl meleg környezet, mozgásszegény életmód stb. hatására huzamosan túllélegzi magát az ember, vagyis a szükségesnél gyakrabban és nagyobb mennyiségben vesz levegőt, tüdejében a széndioxid koncentráció tartósan a küszöbszint alatt marad. Agya ekkor egy idő után átprogramozza magát és ezt az alacsonyabb széndioxid szintet tekinti normálisnak. Ezután már akarata ellenére is hamarabb jelentkezik a légzési inger, így alakul ki az állandó túllégzés.

A túllégzés hatására csökken a szervezet széndioxid szintje, ennek következtében a test nem kap elegendő oxigént, melynek hatására az anyagcsere leromlik, csökken a test energiája és különféle betegségek alakulnak ki.
 

4. A kontroll-szünet (légzésszünet), az az idő, amit akkor mérünk, amikor normális légzést követően beszüntetjük a levegővételt, és megmérjük mennyi idő múlva lép fel a legelső kellemetlen érzés.

 

5. A szervezet állapota

A szervezet

állapota

CO2
%

Pulzus

perc

Légzésszünet
mp

Levegővétel

gyakorisága
perc


Maximális

teherbírás

7,5

7,4

7,3

7,1

6,8

48

50

52

55

57

180

150

120

100

80

3

4

5

6

7

Normális

6,5

60

60

.6-8Betegség

6,0

5,5

5,0

4,5

4,0

65

70

75

80

90

50

40

30

20

10

9-11

12-15

16-20

21-25

26-30

 

6. GYAKORLAT - Csökkentett légzés

Dr. Komin Vladimir
A széndioxid halmozódására és az oxigén jobb felszívódására irányuló sokféle technika közül számomra a legjobbnak csak kettő bizonyult. Az egyik technika nagyon egyszerű: a légzés mélységét egy bizonyos határig kell lecsökkenteni úgy, hogy enyhe levegőhiányt érezz. Egyes emberek ezt úgy képzelik el, hogy a belélegzett levegő csak a kulcscsontig jut el, mások pedig úgy, hogy annyi levegőt szívnak be, amennyi az orruk tövéig eljut.

(A lényeg: Nem szabad mélyet lélegezni, minél rövidebbet, minél felületesebben kell lélegezni úgy, hogy közben végig enyhe levegőhiányt érezz!)

 

6-1 A gyakorlattal kapcsolatos hibák:
_Nem tudatosodott a páciensben, hogy a betegség oka a mély stresszlégzés;
_Azt hiszi, hogy a légzésvisszatartás gyógyít és nem a
felületes légzés;
_Eltúlozza a légzésvisszatartást, növelve ezáltal a terhelést, ami mélyebb légzést és az állapot rosszabbodáshoz vezet;
_Nem a légzés mélységére koncentrálnak, hanem a gyorsaságára, igyekeznek minél lassabban lélegezni, ami szintén mélyíti a légzést és gátolja a gyógyulást;


6-2 Végig az orrodon keresztül lélegezz! Úgy kell lecsökkentened a légzést, hogy enyhe, de határozott levegőhiányt érezz a gyakorlat alatt végig! Csak addig a szintig csökkentsd a légzésed, amíg fenn tudod azt tartani ellazult állapotban, feszültségek nélkül. Ahhoz, hogy megtaláld a légszomj és az ellazult állapotegyensúlyát, gyakorlásra és időre van szükség. Légy türelmes és kitartó!

 

Nagyon fontos, hogy végig teljes koncentrációval figyeld és szabályozd a légzésedet. Tulajdonképpen újratanulod a légzést. Napi legalább 1 órán keresztül gyakorold teljes koncentrációval a csökkentett légzést.

 

7. A csökkentett légzés eredményességét fokozó tényezők: Stresszhatások minimalizálása; elektroszmog minimalizálása; önmagunk földelése (napközben és éjszaka is); meditáció-relaxálás; Megfelelő mennyiségű szellemi és fizikai aktivitást végezni.
 

 

8. A napi legalább 1 órás gyakorlatozás hatására átlagban napi kb. 1 mp-es kontroll-szünet emelkedést érhetsz el. Egy bizonyos szint után már csak a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésével (+40 mp) és a nyers növényi ételre való áttéréssel (+70 mp) tudsz fejlődni. 100 másodperces légzésszünet felett egyre csökken a szervezet táplálékszükséglete.

Ez a gyakorlat azért annyira hasznos, mert a nap hátralévő részében is egyre inkább energianövelően lélegzel, mintegy újratanulod a légzést, ez az új, helyes és egészséges légzés állandósul.
 

 

9. A CSÖKKENTETT LÉGZÉS hatásai

Amikor az ember önállóan foglalkozik minden nap, folyamatosan ezzel a különleges légzéstechnikával, kezdi gyűjteni az energiát, és lehetősége lesz betegség és fizikai fáradtság nélkül élni, alvásigénye 5-6 órára alá is redukálódhat. Csökken, vagy teljesen megszűnik a narkotikumok (édességek, nehéz ételek, cigaretta, kávé, alkohol stb.) iránti vágya. Míg elérjük a kívánt szintet, naponta 60 percet kell a légzéssel foglalkozni, utána pedig heti néhány órát elegendő légzőgyakorlatokat végezni.

Energiavesztéskor az ember kénytelen erejének egy részéről lemondani, ami belső egyensúlyvesztéshez vezet. A személy ezt az életút katasztrófájaként éli meg, ami külsőleg hangulatvesztésben, depresszióban nyilvánul meg, az embert elkerüli a siker és a szerencse, ismeretségi köre leszűkül. Az ereje visszatérését újjászületésként éli meg. Az ember visszakerül saját belső erőközpontjához, amit megnövekedett önbizalom és stabilitás érzése jellemes. A szerencse és siker visszatér.

Idézzük csak vissza életünk azon periódusait, amikor boldogok voltunk! Életében ezen szakaszaiban az embernek egyszerűen minden jobban ment, minden sikerült, a szerencse is valamiért mellé áll ilyenkor. Amennyiben megemeljük az energiaszintünket, akkor spontán módon a boldogság állapotába kerülünk...

.

10 Gyógyulási reakciók

Amikor a szervezetben lévő energiatermelés növekszik, akkor nincs szükség a takarékoskodásra, valamint a korábbi betegségekre. Ebben az esetben a gyógyulási folyamat hasonlít a megbetegedési folyamatra. Ekkor ugyanúgy keletkeznek gyulladásos folyamatok, csak ezek nem sorvadással, hanem a normál sejtszerkezet regenerálódásával végződnek.

 

10-1 A gyógyulási reakció előjelei:

- A légzésszünet meghosszabbodása, majd közeledése a megfelelő szinthez és ennek átlépése

- Idegesség; hidegrázás; hőemelkedés; fejfájás; fájdalmak izmokban, ízületekben, belekben

.

A gyógyulási reakciók alatt csökkenhet a légzésszünet. Fokozódhat a nyálelválasztás, könnyezés, izzadás, köpet. Gyakoribb lesz a vizelet, hámlik a bőr. Ezek a nedvek tartalmazhatnak vért, és a szaguk megegyezik a korábban szedett gyógyszerekével. A gyógyulási reakciók néhány órától akár néhány hétig is tarthatnak, de leggyakrabban 1-2 napig. Az emberek felénél a reakciók egyáltalán nem észlelhetők, vagy könnyű formában és tünetmentesen zajlanak le.

A gyógyulási reakciók első fázisában a légzésszünet csökken. A második fázisban, amikor a gyógyulási reakció már a vége felé halad, a légzésszünet nőni kezd.

.

10-2 Gyógyulási reakciószintek

A rendszeres foglalkozások elkezdése után növekedni kezd a szervezetben lévő széndioxid mennyisége. A széndioxid koncentrációnak vannak olyan határértékei, amikor fizikai, anatómiai és funkcionális szinten mennek végbe változások. Az energiaszint csökkenésekor ezeken a határszinteken különböző betegségek keletkeznek, és ha nő az energiaszint, akkor szintén ezeken a szinteken kezdődnek el a gyógyulási folyamatok:

- 20 mp tüdő

- 30 mp emésztőrendszer; orr- és gége

- 40 mp vese, máj, ízületi, urogenitális, allergia, daganatok, bőr puhább és simább, eltűnnek a ráncok; fizikai megfiatalodás; regenerálódik az immunrendszer; megsemmisül minden parazita baktérium, gomba és vírus

- 60mp idegrendszer; a szemből különös hipnotikus fény sugárzik; ez a belső energia gyógyító hatással van a környezetben lévő emberekre

 

10-3 A gyógyulási reakciószintek átlépésének nehézségei (NAGYON FONTOS!!)

Amikor elkezdi az ember az energialégzést gyakorolni, az elején hirtelen energiaszint emelkedést érezhet, ami jelentkezhet lelkesültség, örömérzés formájában. Ám ahogy gyakorol napról-napra, és elérkezik az egyes küszöbszintekhez (20, 30, 40, 50, 60mp stb.) azt tapasztalhatja, hogy elmegy a kedve a gyakorlatozástól. Minden küszöbszint előtt energiaesés (azaz hangulatromlás) tapasztalható, majd a küszöbszint átlépése után egy hirtelen energianövekedés tapasztalunk ismét, ahogy talán a legelején is.

Ahogy haladunk előre egyre nehezebb az egyes határértékeket átlépni, főleg a 40mp-esnél támadhat gondunk. Ezen ok miatt is fontos a naplóvezetés, hogy tudjuk, hol tartunk és mi várhat ránk.

 

10-4 Mi segít az embernek az energiakorlátot átlépni?
Minden energiaszinten különleges energia működik. 30 mp légzésszünetig az ember szenved a kellemetlen érzésektől és fájdalmaktól a testben. 30 és 40 mp között az ember leginkább az érzelmi és lelki problémáktól szenved. 40 és 60 mp között már csak a mentális problémák maradnak. 60 mp fölött az embernek már csak spirituális, szellemi problémái vannak. Ha valaki elkezd foglalkozni a légzéssel és elkezdi gyűjteni az energiát, alacsony energiaszinten, a test a fájdalmaktól akar megszabadulni, a lélek a szenvedéstől, mentálisan az ember sikeresebb akar lenni. Mindez segíti az embert abban, hogy minden nap gyakoroljon annyit, amennyire szüksége van. Mindezek erősen befolyásolják a vágyainkat.
Ha magasabb energiaszintre jutunk, a fizikai és érzelmi test meggyógyul és már nem adják az erőt, hogy mi tovább foglalkozzunk ezzel a légzéssel. Ezért több ember megáll a 40 mp szintjén. A jelentkező ellenállás egyre növekszik. Minél magasabb energiaszintre jutunk, annál jobban nő az ellenállás. Tovább csak olyan emberek képesek lépni, akik különleges spirituális dolgokkal foglalkoznak.

 

A 60 másodperces szünetnél a következő idegrendszeri megbetegedések és károsodások múlnak el: epilepszia, szklerózis, az agy-koponya traumák. Amikor az ember átküzdi magát ezen az energiaszinten, akkor sajátos energiát kezd kibocsátani magából, a szeméből különös hipnotikus fény sugárzik. Ez a belső energia gyógyító hatással bír a környezetben lévő emberekre, akik ettől jobban kezdik magukat érezni. Bármennyire is furcsa, de itt már paradox effektusok kapcsolódnak be. Például, minél súlyosabb a betegség, annál könnyebben gyógyítható. A súlyos betegségekben szenvedő emberek sokkal céltudatosabban végzik a légzőgyakorlatokat, és minden utasítást betartanak, ami sikerhez vezet. Ez azért történik így, mert más hatékony gyógymódot nekik egyszerűen nem sikerült találniuk.

 

 

Dr. Vladimir Komin
11_A gyógyításra alkalmazható légzéstechnikákkal kapcsolatos tapasztalataim 1985-re nyúlnak vissza. Ekkor a betegségek tekintélyes tárházával rendelkeztem: krónikus bélgyulladásban, ízületi gyulladásokban, többféle allergiában, állandó fejfájásban, magas vérnyomásban szenvedtem, időnként szorító fájdalmat éreztem a szívem környékén. Naponta többször vettem be különböző tablettákat, és így egy időre megszabadultam fej- és ízületi fájdalmaimtól, javult az emésztésem. Ennek ellenére szürkének, sivárnak éreztem a körülöttem lévő világot, nem tudtam örülni annak, hogy tudok lélegezni, enni, inni, élni. Eddigre már megértettem, hogy zsákutcába kerültem azzal, hogy csupán gyógyszerek segítségével próbáltam megjavítani az egészségemet. Az az igazság, hogy ez volt az egyetlen gyógymód, melyet az orvosi egyetemen oktattak nekünk. Elkezdtem más irányban kutatni: érdeklődtem orvos kollégáimnál a nemgyógyszeres gyógymódokról és egyéb kezelési lehetőségekről. Végül - nagy szerencsémre - a továbbképző szemináriumon az egyik orvos elmesélte, hogyan gyógyította ki magát gyomorfekélyéből és magas vérnyomásából speciális légzéstechnikák segítségével. Elmagyarázta és meg is mutatta, hogyan kell a légzőgyakorlatokat végezni. Én azonnal elkezdtem foglalkozni ezekkel a légzési technikákkal. A szeminárium két hétig tartott, már ennyi idő alatt is sikerült jelentős haladást elérnem. 12 másodperces légzésszünettel kezdtem és a szeminárium végére már 30 másodpercnél tartottam. Még a szeminárium alatt, a 20 másodperces légzésszünet elérésekor lépett fel az egyik gyógyulási reakció, amely megfázáshoz hasonlított: felszökött a lázam, általános gyengeség, izzadás, izomfájás jelentkezett. A reakció egy napig tartott, aztán minden tünet elmúlt, és meglepődve vettem észre, hogy már néhány napja nem gyötörnek fejfájások. Ez nagy örömmel töltött el és én továbbra is intenzíven, napi 2-3 órán át végeztem a légzőgyakorlatokat. A légzésszünet naponta átlagosan 1 másodperccel növekedett. 

 

A szeminárium befejezése után visszatértem a munkámhoz, ezért nehezebben találtam szabadidőt a gyakorlásra. Akkor is minden szabad percet igyekeztem kihasználni: gyakoroltam ebédidőben, utazáskor, séta közben és természetesen minden szabadidőmben. Amikor a légzésszünetem 30 másodpercre növekedett, ettől a naptól kezdve normalizálódott az emésztőrendszerem működése és megszabadultam a krónikus bélgyulladástól. Ehettem ismét bármit, minden káros következmény nélkül. Ez fontos eredmény volt számomra, mert ezután visszatért az életkedvem. De még mindig szenvedtem az ízületi gyulladástól és az allergiától. Közben pedig olyan érzés lett rajtam úrrá, hogy valamiféle erő vezet engem ezen az úton. A folyamat természetes velejárójaként jelent meg bennem a céltudatosság és az akaraterő, valamint a türelem és a következetesség, egyáltalán nem éreztem, hogy erőltetnem kellene magam vagy a légzésem, minden szinte magától ment.
Elmúlt az összes engem gyötrő betegség, beleértve az allergiát is, rájöttem, hogy már nincs miért aggódnom. Három hónap múlva azonban, döbbenten fedeztem fel magamon újra az összes régi betegséget. A légzésszünetem 15 másodpercre esett vissza. Akkor ismét elkezdtem a légzőgyakorlatokat és egy hónap múlva elértem a 60 másodperces légzésszünetet. Megint megszűntek a panaszaim. Ez tanulságos lecke volt számomra. 


Kezdetben a gyakorlatokból és a rendszeres foglalkozásokból nyert energiától függ a jó közérzet. Az idő múlásával fokozatosan regenerálódik a szervek és a szövetek egészséges anatómiai szerkezete, és a gyógyulási folyamat csak ekkor válik stabillá és visszafordíthatatlanná. Ehhez a folyamathoz már hónapok, sőt évek szükségesek. Ezután néhány éven keresztül egy kollégámmal együtt csoportfoglalkozásokat vezettem a betegeimnek, elsajátíttatva velük a különféle légzéstechnikákat. Összesen kb. 10 000 ember tanulta meg a különböző légzésszabályozó technikákat, és velük való foglalkozások során rengeteg tapasztalatot szereztünk.

__________

 

12_A nehéz betegek jobban gyógyíthatók, mert ők komolyabban veszik a légzésgyakorlatokat. Saját tapasztalataik alapján megbizonyosodtak más gyógymódok hatástalanságáról.
Egyszer februárban jelentkezett nálam egy súlyos beteg, aki megszökött a kórház sebészeti osztályáról. Tüdőrák miatt kellett volna megműteni, de nagy volt a veszély, mivel 76 éves volt, két infarktuson esett át eddig, és összesen 15 betegségben szenvedett, melyek között volt asztma, cukorbetegség, krónikus ízületi gyulladás, májcirózis, tüdőcirózis, magas vérnyomás stb. Az utolsó pillanatban egyszerűen tudatosult benne, hogy még ha a műtét sikerül is, már nem sokáig fog élni.
Felhívtam a figyelmét arra, hogy a gyógyulási reakciók ellenére sem kell orvoshoz fordulnia, mert megint kórházba fektetik és megoperálják. A beteg elkezdte intenzíven végezni a légzőgyakorlatokat, és másfél hónap múlva a légzésszünete 7 másodpercről 60-ra emelkedett, de ő tovább folytatta a gyakorlatokat. Fél év múlva teljes kivizsgáláson esett át egy diagnosztikai központban, ahol nem találták egyik betegségét sem: tüdeje tiszta volt, vérnyomása 120/80, és a vércukorszintje is normális volt. Azt mondta, hogy soha nem érezte olyan jól magát, mint az utóbbi időben, és most először érzi magát teljesen egészségesnek.
_______________

13_A csoportomba járt egy focista, akinek fiatal, 22 éves kora ellenére magas vérnyomása volt. Egy hónap múlva a vérnyomása stabilizálódott, de a következő problémája adódott: meniszkusz traumája volt és műtétre várt, de furcsa mód a panaszai időközben megszűntek. Megnyugtattam, hogy nem kell aggódni, nincs szükség műtétre. A szövetek regenerálódtak.
Hasonló problémám volt, amikor 1977-ben megsérült a meniszkuszom. Nem műtettem meg magam. Éveken keresztül fájt a lábam és állandóan sántítottam. Amikor elkezdtem foglalkozni az energialégzéssel, azt tapasztaltam, hogy a lábam többet nem okoz gondot, és azóta a sántaságom is elmúlt.
_____________


14_Voltak olyan sportolók, akik emelték az energiaszintjüket, de nem gyógyulás céljából, hanem a jobb sporteredmények érdekében. Volt alkalmam foglalkozni bokszolókkal, maratoni futókkal. Az egyik barátom, egy karate edző, el akart sajátítani néhány fogást, amit csak tévében illetve videón látott, például távolból egy kézmozdulattal eloltani egy gyertyát. Régebben próbálta, de nem sikerült, de a légzőgyakorlatok segítségével elért egy bizonyos energiaszintet és meg tudott birkózni a feladattal.
________________


15_Volt olyan eset, amikor egy 59 éves nő, aki magas vérnyomását kezeltette a légzőgyakorlatokkal, közölte, hogy visszatért a menzesze, miután a légzésszünete elérte a 40 másodpercet. S ráadásul a figyelmetlensége miatt még teherbe is esett. Ezek után mindig figyelmeztetem a csoportban foglalkozó nőket, hogy meddőség, illetve klimax esetén is, az energiaszint bizonyos emelkedése után újra foglalkozni kell a fogamzásgátlás problémájával. 
_____________


16_A sikerhez és a gyógyuláshoz vezető tényező – a tudatos motiváció: „Miért fontos ez nekem?”
Egy 13 éves kislány, aki csoportfoglalkozásra járt a mandulagyulladása miatt, egy hónap alatt nem tudta elérni a gyógyuláshoz szükséges energiaszintet. Ezután elment orvoshoz, aki két héttel későbbi időpontra kiírta mandulaműtétre. Hazatérve, a kislány bezárkózott a szobájába és egy órán keresztül foglalkozott a légzéstréninggel. Ez nap, mint nap megismétlődött: iskola után hazament, bezárkózott a szobájába, hogy senki se zavarja, és aktívan foglalkozott a légzéssel, s természetesen két hét múlva teljesen egészséges volt, a műtétre nem volt már szükség. Itt a fő motiváció nem az volt, hogy meg akart volna gyógyulni, hanem az, hogy nem akarta megoperáltatni magát.
______________


17_Egyszer egy 17 éves epilepsziás fiút kezeltem, orvos szülők gyermekét. Édesapja egy kórház főorvosa volt, édesanyja pedig ideggyógyászati osztályvezető. Mindkét szülő megtett minden tőle telhetőt, hogy gyermekük meggyógyuljon, a fiú állapota azonban, sajnos, csak romlott, és rohamai egyre gyakoribbá, súlyosabbá váltak. Édesapja nagyon büszke ember volt, már egyetemi évei alatt is mindig ő volt tanulmányaiban a legsikeresebb, és később is a legokosabbnak tartotta magát, így számára a fia hatalmas csalódást jelentett. A fiú nálam szorgalmas, kitartó tanítványnak bizonyult, és hamarosan 60 mp fölé ért a légzésszünete. Epilepsziás rohamai ezen a szinten megszűntek, de páciensem csak gyakorolt tovább. Hamarosan elérte a 90, majd a 120 másodpercet. Hirtelen azt vette észre, hogy átlát tárgyakon, röntgenlátása lett. Különösen jól látta az emberi szervezetben működő energiát, azaz mely szervekben van energiahiány és hol van túltengés. Természetgyógyászok egy csoportjához csatlakozott, többnyire ő diagnosztizált, és a diagnózist a legmodernebb gyógyászati technika is igazolta. Nemsokára szülei keresetének a többszörösét kereste már. Ezek után beiratkozott az orvosi egyetemre.

**********************