Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Búza Nélkül

Búza nélkül
William Davis
Készült: 2016. November

 

11_Az 1950-es és 1960-as években a nők legfeljebb 50-55, a férfiak csak 70-80 kilósak voltak. Abban a világban a nők csak elvétve sportoltak.

12_Miért van a hihetetlenül szívós sportolók egyharmadának is súlyfeleslege? A problémát az okozza, amit „búza” címszóval eladnak az embereknek.
A mai búza egy késői huszadik század genetikai vívmányainak köszönhetően átalakított termék. A mai búza távolabbi rokonságban áll az eredeti búzával, mint a csimpánz az emberrel.

13_Úgy vélem, hogy a mai búzának nevezett agyongenetikázott izé fogyasztása magyarázza az 1950-es évek karcsú, de nem valami sokat mozgó és a túlsúlyos XXI. századi emberek közötti különbséget.

A búza emberi szervezetre gyakorolt „furcsa” hatásai közül jól dokumentálták az étvágy növekedését, az agy érzékenységének fokozódását az exorfinokra (az agyban termelt endorfinok kívülről származó rokon vegyületeire) és az elhúzódó vércukorszint-kiugrást. Utóbbi miatt a jóllakottságérzést ugyancsak megnövekedett étvágy követi. Ismeretes az is, hogy a búza serkenti a glükáció nevű folyamatot, aminek révén fokozza a fogékonyságot a betegségekre, gyorsítja az öregedést, a gyulladásos folyamatok intenzitását, valamint olyan PH-viszonyokat teremt, amelyek károsítják a porcokat, a csontot, továbbá kóros immunreakciót idéz elő. A búza fogyasztása rendkívül sokféle betegséget okozhat: számos idegrendszeri betegség, cukorbetegség, szívproblémák, bőrbajok stb.

Ha a búzának nevezett valami ekkora gondot okoz, akkor a kiküszöbölése hatalmas előnyökkel járhat, és tényleg ez a helyzet. Kardiológusként több ezer olyan pácienst kezeltem, akik ki voltak téve a szívbetegségek, a diabétesz, valamint az elhízás számtalan szervezetet romboló hatásának. A saját szememmel láttam, hogy a nadrágöv felett kibuggyanó hájas has hogyan tűnik el, amikor a betegeim abbahagyják a búza fogyasztását, és már az első hónapban fogynak 10, 15 vagy akár 25 kg-ot. A gyors és cseppet sem megerőltető súlyvesztést általában olyan gyorsan követi az egészségi állapot javulása, hogy attól még mostanában is elámulok, pedig már több ezerszer láttam ugyanezt a jelenséget.

14_Egy 38 esztendős nő betegemnek a fekélyes vastagbélgyulladása miatt el akarták távolítani a már vérző vastagbele egy részét, de tökéletesen meggyógyult attól, hogy kiküszöbölte életéből a búzát. Volt egy 76 éves férfi páciensem, aki ízületi fájdalmai miatt már járni is alig tudott, de leállt a búzával, és nemcsak teljesen rendbe jött, hanem futni is tudott.

A következő fejezetekben olyan tényeket sorakoztatok fel, amelyeket már több évtizeddel ezelőtt klinikai tanulmányokkal igazoltak, de valamiért sohasem kerültek az orvosi és a közfigyelem középpontjába.


Első rész
Búza: Az egészségtelen teljes kiőrlés

1. Fejezet
20_A búzapocak a zsír felszaporodása következtében jön létre. Ez a „központi” vagy „viszcerális”, azaz „zsigeri” zsírszaporulat egyedi jellemzőkkel bír, mert a test más területein levővel ellentétben gyulladásos jelenségeket, kóros inzulinválaszt és anyagcserezavarokat idéz elő az egész szervezetben. A viszcerális zsír a mit sem sejtő férfiak ösztrogénszintjét is növeli, aminek szép, nagy férfiemlő lesz a következménye.

A búza fogyasztása nemcsak a felszínen idéz elő elváltozásokat, hanem a szervezet szinte minden szervében: a belekben, a májban, a szívben, a pajzsmirigyben és a többi mellett az agyban is. Nehéz lenne olyan szervet találni, melyet nem károsít.

20_Preventív kardiológiával foglalkozom Milwaukee-ban. A nyugdíjasaink ugyanolyan túlsúlyosak vagy elhízottak, mint a középkorúak, a fiatalak, a kamaszok, sőt a gyerekek. Kövérek az irodai dolgozók és a kétkezi munkások, az otthon ülők és a sportolók, a latin és ázsiai bevándorlók, a húsevők és a vegetáriánusok.

22_Az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet azt tanácsolta 1985-ös Nemzeti Koleszterinprogramjában, hogy a zsír- és koleszterin formájában bekerülő kalóriákat teljes kiőrlésű gabonákkal pótoljuk. Pontosan ekkor kezdődött el a férfiak és nők rohamos súlygyarapodása. A Betegségfelügyeleti és Prevenciós Központ ugyanekkor kezdte el gyűjteni a testsúlyra vonatkozó statisztikai adatokat, melyben dokumentálva van, hogy attól az évtől kezdve ugrásszerűen növekszik az elhízásos és diabéteszes esetek száma.

24_...A dolog akkor tudatosult bennem, amikor a feleségem készített rólam egy fényképet 1999-ben egy floridai nyaraláson. A képen a homokban alszom, két oldalra leomló hájas hassal, a tokám pedig ráfolyik a duci felkaromra.

Mit gondolhatnak rólam a betegeim, amikor diétás tanácsokat adok nekik? Hogyan kerültek rám ezek az extra kilók, ha mindennap 5-8 kilométert futottam; normális, túl sok húst és zsírt sem tartalmazó étrenden éltem; nem jártam gyorséttermekbe; nem nassoltam; kifejezetten odafigyeltem rá, hogy egészséges, teljes kiőrlésű termékeket fogyasszak?

Persze voltak sejtéseim. Nem lehetett nem észrevenni, hogy többórás álmosság és levertség tört rám azokon a napokon, amelyeken pirítós, gofri vagy péksütemény volt a reggeli. Ha csak sajtos rántottát ettem, akkor jól éreztem magam.

Ezzel a bizonytalan felismeréssel kezdődött el annak a felfedezése, hogy mi okozza a túlsúlyt, a hozzá kapcsolódó egészségügyi gondokat, és közben arról is meggyőződhettem, hogy nagy figyelmet érdemlő jelenségről van szó.

25_Egy búzamentes kísérlet tanulságai
A 72-es glikémiás indexszel (GI) jellemezhető teljes kiőrlésű kenyér (GI:72) jobban emeli a vércukorszintet, mint a kristálycukor, amely 59-es. A glikémiás index egy viszonyszám, amely azt fejezi ki, hogy adott táplálékféleség mennyire emeli a vércukorszintet a szőlőcukorhoz képest, ha annak GI-jét 100-nak tekintjük.
A hozzám hasonló cipőben járó korábbi pácienseim esetében a józan ész azt diktálta, hogy a vércukorszintet legjobban megemelő táplálékokat kihagyják az étrendükből.

26_Az étrendemet alkalmazó betegeknél három hét után laboratóriumi ellenőrzést végeztünk. A vércukorszint 7 mmol/l-es érték alá csökkent. Néha a diagnosztizált cukorbetegség is gyógyítható.
A korábban emelkedett gyomorsavtartalomra, időszakos hasmenésre és más hasi tünetekre panaszkodó pácienseim panaszai megszűntek. Évek óta kezelhetetlen bőrkiütések meggyógyultak. Egyes reumás betegeimnek olyan mértékben csökkentek a fájdalmai, hogy a gyógyszereiket is elhagyhatták. Ugyanez volt a helyzet az asztmásokkal is. A sportolók arról számoltak be, hogy javult a teljesítményük.

Mindenki karcsúbb és energikusabb lett, világosabban gondolkozott; mindenkinek javult az emésztése, az ízületei és a légzése, és ez elég ok volt arra, hogy még jobban odafigyeljek a búzára.

Radikális búzaeltávolító „műtét”
Sokak számára a búzamentes étrend gondolata akkora pszichológiai fájdalmat okoz, mint egy érzéstelenítés nélkül végrehajtott gyökérkezelés. Vannak, akiknél ugyanolyan elvonási tünetek jelentkeznek, mint a cigarettáról vagy az alkoholról leszokás mellékhatásai. Ám erre a folyamatra feltétlenül szükség van.

A búzának van egy még nem teljes egészében feltárt genetikai jellegzetessége és addiktív tulajdonsága, amely miatt még nagyobb fogyasztásra serkent.


2. Fejezet
Nem a nagyi sütije, hanem a „modern” búza megteremtése

30_Az agrártudománynak köszönhetően a búza az elmúlt 50 évben jelentősen megváltozott. A búzatörzseket hibridizálták, keresztezték, és sokféleképpen manipulálták annak érdekében, hogy ellenállóbbak legyenek a környezeti viszonyokkal, az aszállyal, a kórokozókkal és a gombákkal szemben. Ennél is fontosabbak azok a genetikai módosítások, amelyeket a terméshozam növekedése érdekében hajtottak végre. Manapság átlagosan tízszer annyi búza terem hektáronként, mint egy évszázaddal ezelőtt.

42_Jó gabonából rossz gabona?
Elhatároztam, hogy elvégzek egy kísérletet az alakorral (ősi búza, melyet egy olyan embertől -Eli Rogosa-szerzett be, aki eredeti génállományú növények termesztésével foglalkozik), melynek 1 kilogrammnyi mennyiségéből teljes kiőrlésű lisztet készítettem kenyérsütéshez. Ezzel párhuzamosan normál biobúzából is készítettem ugyanilyen lisztet. Mindkét lisztből kenyeret sütöttem úgy, hogy csak vizet és élesztőt adtam hozzá. Az alakorral készített kenyértésztához képest a másik kétszeresére kelt meg, az íze testesebb, diószerű, fanyar utóízzel.
Azzal folytattam a kísérletet, hogy az egyik nap elfogyasztottam 100 gramm alakoros kenyeret, a rá következő napon pedig a másik kenyérből ugyan ennyit. Étkezés előtt megmértem a vércukorszintemet is. Mindkét esetben 4,7 mmol/l volt. Az alakoros kenyér megevése után 6,1 mmol/l (teljesen normális érték) volt a vércukorszintem a másik kenyérnél pedig 9,3 mmol/l (magas érték). Az alakoros kenyér megevése után semmilyen érzékelhető reakciót nem tapasztaltam, nem jelentkezett aluszékonyság, émelygés és semmim sem fájt, teljesen jól éreztem magam.
A másik kenyér megevése után olyan hányinger jött rám, hogy majdnem kiadtam magamból az ételt. A rosszullét teljes 36 óra hosszat tartott. A hasam szinte azonnal görcsölni kezdett, és órákig fájt. Éjszaka minduntalan felébredtem, alvás közben pedig rémálmok gyötörtek. Másnap reggel képtelen voltam rendesen gondolkozni. Egy tudományos cikket akartam elolvasni, de nem tudtam tisztességesen odafigyelni. Csak egy teljes nap és újabb 12 óra elteltével kezdett javulni a helyzet.

45_A mai búza a több ezer genetikai módosítással együtt úgy lett része világszerte az élelmiszer-ellátó láncnak, hogy soha, senki sem kérdőjelezte meg az alkalmasságát emberi fogyasztásra.

3. Fejezet
Búzaelemzés

51_A búza morfinszerű hatása és az amilopektin A által kiváltott glükóz-inzulin ciklus miatt étvágynövelő hatással bír.

54_A búza 10-15 százaléka fehérje, a fehérjének 80 százaléka glutén. A búzában összességében ezernél is több olyan további proteinféleség található, amelyek védik a növényt a kártevőktől, illetve javítják szárazságtűrő képességüket.


Második rész
A búza egészségromboló hatásai

4. Fejezet
Kinek kell egy kis exorfin?
- A búza addiktív tulajdonságai

59_A búza abból a szempontból is érdekes, hogy furcsa, az ópiátokhoz hasonló hatásai vannak az agyunkra. Ez a magyarázata annak is, hogy miért okoz óriási gondot sok ember számára az, hogy kiebrudalja az étrendjéből. Nemcsak érdekességről, múló kényelmetlenségről vagy régi szokások levetkőzéséről van szó, hanem egy fontos jelenségről, amely miatt az érzelmeink és a pszichénk ugyanúgy fogságban sínylődnek, ahogyan a szerencsétlen kábítószeresek a heroin rabjai.

Akik elhagyják étrendjükből a kenyeret, azok általában jobb közérzetről, kevesebb hangulatváltozásról, jobb koncentrációkészségről és alvásról számolnak be már az első néhány hét után.

60_Mindennapi kábítószer
Kétség sem férhet hozzá, hogy sok ember kenyérfüggő – annyira, hogy némelyikük addikciója monomániás kényszerképzetté fajul.
A többség ennek valamelyest tudatában van. A hideg futkos a hátamon, amikor egyik-másik jól öltözött kertvárosi háziasszony kétségbeesetten bevallja nekem, hogy a kenyér olyan a számára, mint a kábítószer, és képtelen leszokni róla.

A búza képes rá, hogy meghatározza az ételünkkel kapcsolatos preferenciáinkat és a kalóriabevitelünket, az étkezésünk és nassolásaink időpontját, a viselkedésünket és a kedélyállapotunkat, sőt az egész gondolkodásunkat. Amikor a pácienseimnek azt javaslom, hogy hagyjanak fel a kenyérfogyasztással, sokan mondják azt, hogy nagyon nehezen megy a dolog, mert kényszeresen kitölti a gondolataikat. Mivel nem tudnak nem gondolni rá, sőt álmodnak is róla, ezért képtelenek erőt venni magukon, és az első keserves napok után megadják magukat a kenyérevési kényszernek.

61_Mindez az addikció természetes velejárója. Amikor az emberek abbahagyják a búzából készült termékek fogyasztását, 30 százalékuknál megvonási tünetek jelentkeznek. Több száz páciensemnél tapasztaltam rendkívüli fáradtságot, mentális levertséget, ingerlékenységet, a munkahelyi vagy iskolai teljesítőképességük romlását, sőt depressziót a búza megvonásának első napjaiban vagy heteiben. Megkönnyebülés csak egy perec vagy egy kifli – de inkább két, három kifli vagy egy zacskó nassolnivaló – bekebelezése nyújt, de másnap reggel már ismét jelentkezik a búzás macskajaj és lelkifurdalás.

Akik nem éltek át ilyesmit, azok hajlamosak semmibe venni a problémát, mert hihetetlen számukra, hogy egy ennyire hétköznapi dolog ugyanolyan hatással lehet a központi idegrendszerükre, mint a nikotin vagy a kokain elhagyása. Ugyanakkor a búza esetében az addikcióra és a megvonási tünetekre is szilárd tudományos bizonyítékok vannak.

A búza és a skizofrén agy
Dr. Dohan rájött, hogy a skandináv országokban, valamint Kanadában és az Egyesült Államokban kevesebb beteg került kórházba skizofrénia miatt a II. világháborúban, amikor az élelmiszerhiány miatt alig volt kenyér. A páciensek száma csak akkor kezdett el nőni, amikor a búza fogyasztása elkezdett visszaállni a háború előtti szintre.
Ugyanezt a jelenséget tapasztalta Új-Guinea kőkorszaki szinten élő vadászó-gyűjtögető törzseinél, akiknél úgyszólván ismeretlen volt a betegség – a 65 ezres lélekszám mellett csupán két megbetegedést diagnosztizáltak. Később a nyugati étkezési szokásokkal együtt a búzából készült kenyér is egyre népszerűbb lett a lakosság körében, miközben hatvanötszörösére nőtt a skizofrének száma.

 

62_Az 1960-as években a philadelphia Veteránkórházban dolgozott, ahol kollégáival úgy döntöttek, hogy a skizofrén betegek tudta és beleegyezése nélkül teljesen kiküszöbölik az étrendjükből a búzából készült ételeket.
A négyhetes búzamentes étrend után egyértelmű és jól mérhető javulás következett be a skizofréniások állapotában. Amikor a pszichiáterek ismét visszacsempészték a búzát az étrendbe, ismét kifejezettebbekké váltak a tünetek.

63_Ezt a kísérletet többször is megismételték különböző helyeken. Olyan páciensekről is beszámoltak, akik teljesen meggyógyultak.

64_A búza és az exorfinok
Dr. Zioudrou és kollégáii laboratóriumi körülmények között azt vizsgálták, hogy mi történik szervezetünkben a gluténnal. A glutén polipeptidekre bomlik, melyek képesek átjutni a vér-agy gáton. A vér-agy gáton átjutó gluténszármazékok az agy morfinreceptoraihoz kötődnek – pontosan azokhoz, amelyeken keresztül az ópiátok hatnak.
Zioudrou és kollégái ezeket a polipeptideket exorfinoknak – kívülről származó morfinszerű vegyületeknek – nevezték el megkülönböztetésül az endorfinoktól – a szervezetben termelt morfinszerű molekuláktól –, amelyek például a testmozgás utáni pihenés során jelentkező kellemes közérzetet okozzák.

66_A búzafogyasztóknál tehát a glutén emésztése során morfinszerű vegyületek képződnek, amelyek az agy ópiátreceptoraihoz kapcsolódnak. Ennek eredményeként egyfajta jutalomreakció – enyhe euforikus állapot – következik be.

69_A búza étvágyfokozó hatása
Az étvágynövelés nemcsak a búzából készült ételekre vonatkozik, hanem a többire is.

5. Fejezet
Búza és elhízás

70_A búzafogyasztás az elhízás és cukorbetegség legfőbb oka. Ez a magyarázata annak is, hogy a sportolók kövérebbek, mint valaha.

75_A búza az inzulinrendszeren keresztül olyan jólakottság-éhezés ciklusokat vált ki, amelyekkel párhuzamosan eufória és megvonási tünetek váltakoznak.

76_A búzából különleges zsír halmozódik fel, amely nem egyszerűen csak a pizzából származó többletkalóriák passzív raktára, hanem lényegében ugyanolyan endokrin mirigy, mint például a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy, csak éppen sokkal nagyobb. Más belső elválasztású mirigyekkel ellentétben a zsigeri zsír nem követi a szabályokat, hanem a szervezet egészsége ellen ható forgatókönyv szerint játszik.
A búzapocak tehát nemcsak látványnak csúnya, hanem rettenetesen egészségtelen is.

77_A búza és az inzulin
A hasnyálmirigyben annál több inzulin termelődik, minél magasabb a vércukorszint. Amikor a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy lejjebb menjen a vércukorszint, kialakul a cukorbetegség.
A zsigeri zsír felszaporodásakor keletkező gyulladáskeltő vegyületek hatására a szövetek kevésbé lesznek fogékonyak az inzulinra. Ez az úgynevezett inzulinrezisztencia azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie, hogy metabolizálni tudja a vércukrot.

79_A megnövekedett férfiemlő tehát szintén nemcsak kozmetikai probléma, hanem annak a jele, hogy a zsigeri zsír miatt megnőtt az ösztrogén és prolaktin szintje.

80_A búza gluténjának megvonásával eltűnik az az offenzív ágens, amely a vékonybelek nyálkahártyáját pusztítja, így hatékonyabbá válik az emésztés.

81_Egy tanulmányból kiderül, hogy a gluténmentes étrend mellett a vizsgált túlsúlyos beteg gyerekek 50 százalékának visszatért a BMI-je a normál tartományba.


A dolgot az teszi különösen érdekessé, hogy a glutén kiküszöbölésén kívül semmilyen más étrendi korlátozás nem volt. Nem méricskélték a kalóriákat, nem írták elő az ételadagokat, nem volt testedzés, és nem alkalmaztak semmilyen fogyókúrás módszert.

82_Fontos tény, hogy a gluténmentes étrend mellett jelentősen csökkent a kalóriabevitel – a normálishoz képest mintegy 14 százalékkal.

84_A búzamentes diétában bámulatos, hogy az emberek és az ételek viszonya megváltozik: azért esznek, hogy a biológiai energiaszükségletüket kielégítsék, és nem azért, mert a búza rátenyerelt a belső „étvágyserkentő gombokra”. Csökken az érdeklődés az ebéd iránt; az embert hidegen hagyják az üzletek pékárukat kínáló polcai és a munkahelyén körbekínált fánk. Megszűnik a búza által vezérelt tehetetlen vágyakozás az egyre több táplálék iránt.
Ha elhagyjuk azt az ételt, amely jelentősen növeli a vércukor szintjét, és ezzel erőteljes inzulinválaszt vált ki, akkor megszakad az éhség és pillanatnyi jóllakottság váltakozásának ciklusa, mert megszűnik az addiktív exorfinok utánpótlása, és kevesebb is bőven elég lesz.

85_A gluténmentes ételek egyáltalán nem problémamentesek. Ezek a termékek leggyakrabban kukoricából, rizsből, burgonyából és tápiókából készülnek. Nincsenek olyan immun- vagy idegrendszeri hatásai, mint a gluténnak, ám ugyanazt a vércukor- és inzulinszint-növekedést váltják ki.
Véleményem szerint csak alkalmankénti fogyasztásra ajánlhatóak.

A búza elhagyása tehát nemcsak a glutén kiiktatását jelenti, hanem az amilopektin A felszámolását is – azét a szénhidrátét, amely jobban emeli a vércukorszintet, mint a kristálycukor vagy egy szelet csoki. Erre azonban nem alkalmasak a rizsben, a kukoricában, a tápiókában és a burgonyában található keményítők.

86_A búza kalóriáját nem lehet újabb gyorsan felszívódó, a vércukor és az inzulin szintjét ugyanolyan magasra vagy magasabbra emelő szénhidrátokkal helyettesíteni, mert ugyanúgy fokozzák a zsigeri zsír felhalmozódását.

6. Fejezet
A búza, a vékonybél és a cöliákia

86_A cöliákia nevű betegségnek az a lényege, hogy a búza gluténja károsítja a vékonybelet.
A kór és a búza kapcsolatára 1953-ban jött rá dr. Willem-Karel Dicke holland gyermekorvos. Véletlenül vette észre, hogy az egyik kis betegének eltűntek a kiütései, amikor nem kapott kenyeret az anyjától.

96_Hogyan tessékeli be magát a búza a vérkeringésbe?
A glutén gliadinja minden búzából készült termékben megtalálható. Ez a fehérje teszi a vékonybél falát „átjárhatóvá”.

97_A beleinből nem szívódik fel minden, egy része kiürül. Ennek a folyamatnak azonban szorosan kontrollált körülmények között kell lezajlania, hogy csak bizonyos összetevők jussanak be a vérkerigésbe.
Mi történik akkor, ha egy kellemetlen komponens is felszívódik? Az egyik legrosszabb jelenség az autoimmun válaz – amelyben a saját immunrendszerünk tévesen aktiválódik, és megtámadja a normál szerveket, például a pajzsmirigyet vagy az ízületek szöveteit.


 

A felszívódás szabályozása a bélnyálkahártya egyik legfontosabb feladata. A glutén gliadinja hatására a bélsejtekben egy zonulin nevű fehérje szabadul fel, amely a felszívódás egyik regulátora (szabályozója). Ennek a proteinnek az egyik leglátványosabb hatása az, hogy oldja azokat a bélsejtek közti szoros kapcsolatokat, amelyek miatt a bélnyálkahártya biztonságos gátrendszert alkot. Amikor a gliadin hatására zonulin termelődik, akkor a bélsejtek közötti kapcsolatok megszakadnak, és nemkívánatos fehérjék – köztük maga a gliadin és a búza más proteinjei – bekerülnek a vérbe. Ekkor aktiválódnak a sejtes immunválaszért felelős limfociták, és gyulladásos folyamat formájában támadást indítanak a szervezet bélsejtekből kiszabaduló, egyébként az immunrendszer számára láthatatlan saját fehérjéi ellen. A glutén gluadinje tehát az a trójai faló, amely kitárja a kaput a nemkívánatos behatolók előtt.

101_A gluténfogyasztásnak rendkívül sokrétű következményi lehetnek. Minden életkorban az összes szervet károsíthatja, és megjelenési formái nagyon változatosak lehetnek.

104_Egy 12 ezer svéd cöliákiással végzett megfigyelésben 30 százalékkal volt nagyobb a rákos megbetegedések kockázata.

105_A búza tényleg rákkeltő, méghozzá rendkívül alattomos karcinogén (rákkeltő).

7. Fejezet
Cukorbeteg ország – A búza és az inzulinrezisztencia

110_A búzát érdemes kiiktatni az étrendből, mert ekkor látványos eseményláncolat indul el a szervezetben: megszűnnek a vércukorszint-kiugrások; nem kerülnek az agyunkba a fokozott fogyasztásra ösztönző exorfinok; el sem kezdődik az étvágyat felkorbácsoló glükóz-inzulin ciklus. Az étvágy visszaáll arra a szintre, amely a normál fiziológiás szükségletek fedezésére kell; csökken a kalóriabevitel; eltűnik a viszcerális zsír; csökken, majd megszűnik az inzulinrezisztencia, valamint a magas vércukorszint.

A búza kiebrudalása tehát megszünteti az eseményeknek azt a konstellációját, amely egyébként cukorbetegséget eredményezne annak összes káros egészségügyi hatásával együtt.

111_A búza és a diabétesz többszörösen összefonódik egymással. Ahol búza van, ott cukorbaj is. Lényegében ismeretlen kórkép volt az újkőkorban, amikor a natufiak elkezdték aratni a vad alakort, és ugyanígy nem létezett a megelőző egymillió évben sem. A paleontológiai leletek tanúsága szerint vadászó-gyűjtögető életmódot élő őseink nem szenvedtek tőle és a szövődményeitől addig, amíg a gabonák nem kerültek be az étrendjükbe. Ezt követően azonban egyre több fertőzésre, csontbetegségre – köztük - csontritkulásra –, növekvő csecsemőhalandóságra, csökkenő élettartamra utalnak az előkerült maradványok – és arra is, hogy megjelent a cukorbetegség.

114_Az 1980-as évekig az Egyesült Államokban viszonylag állandó volt a felnőttkorban lévő cukorbajosok száma, aztán hirtelen minden rosszabb lett (ekkoriban kezdték el propagálni a teljes kiőrlésű termékek fogyasztását).

8. Fejezet
Növekvő savasság – A búza mint PH-züllesztő

130_Az emberi szervezet PH-ját precíz folyamatok szabályozzák. Már az is végzetes lehet, ha a normális 7,4-es érték csak 0,5-del elmozdul felfelé vagy lefelé.

A sav-bázis egyensúlyra több veszély leselkedik. Bizonyos bakteriális fertőzések azért lehetnek halálosak, mert a kórokozók savas anyagcseretermékeit a szervezet nem tudja neutralizálni.


131_Savterhelést okozhat a táplálkozás és az ivás is. A legnyilvánvalóbb források a szénsavas üdítők – különösen a Coca-Cola a benne található foszforsav miatt. Ezeknek az italoknak a mértéktelen fogyasztása a végletekig terhelheti a savközömbösítő rendszereket. Folyamatosan ki kell vonni a csontokból a kalciumot, ezért a csonttörés gyakorisága ötszöröse azoknál az iskolás lányoknál, akik rendszeresen sok kólát fogyasztanak.

Az emberi étrendben az állati eredetű fehérjék számítanak a legnagyobb „savgenerátoroknak”. A sajtból is sav képződik. Általában elmondhatjuk, hogy minden állati termék savas támadásnak minősíthető.
A hatásuk összegződéseként a savasságot fokozó tulajdonságaik ellenére egészségesek a csontok számára.

A zöldségek és gyümölcsök az étrend PH-értéket növelő összetevői. Szinte mindegyik bázikus vegyhatású, ezért ajánlatos sokat fogyasztani belőlük a más élelmiszerekből származó rengeteg savasító vegyület közömbösítésére.

135_A búza az egyik legdurvább kénsavforrás – a zab kivételével minden más élelmiszernél több kén keletkezhet belőle a lebomlása során. A kénsav egyetlen cseppje is roncsoló marást okoz a kézen és vakságot a szemben. A savas esőben levő kénsav szétmarja az emlékműveket, elpusztítja a növényeket, nemzőképtelenné teszi a víziállatokat. Természetesen a búzában kevés kén van és a szervezetben képződő kénsav nagyon híg, de olyan erős sav, hogy ez a rendkívül kis mennyiség is nagymértékű acidózist (savasodást) okoz.

A Torontói Egyetem egyik tanulmányából kiderül, hogy a gluténbevitel fokozása 63 százalékkal növeli a kalciumürítést, és a csontleépülés más laboratóriumi jelei is jelentősen romlanak.


Amikor valaki sok húst eszik, és a savas terhelést nem kompenzálja elég alkáliás vegyhatású növénnyel – spenóttal, káposztával vagy zöldpaprikával –, akkor acidózis következik be. Ha ugyanez történik, de valamilyen gabonából – mondjuk, búzából – készült terméket is fogyaszt, akkor az acidózis rosszabb lesz. Ha folyamatosan fennáll ez az állapot, akkor a krónikus acidózis nagymértékben aláássa a csontok egészségét.

9. fejezet
A búza és az öregedés – katarakta, púp, ráncok

147_Az előrehaladott glükáció végtermékei (AGE). Az AGE nem egységes vegyület, hanem azoknak a törmelékeknek az összessége, amelyek a szövetek lebomlásakor felhalmozódnak. A megjelenése arra utal, hogy a veseműködés beszűkült. Ugyanúgy elront mindent, mint a salátában lévő hernyó. Az AGE egy része közvetlenül kerül a szervezetbe az élelmiszerrel, egy másik hányada azonban a magas vércukorszint következménye.

Az AGE legnagyobb romboló hatását a megnövekedett oxidatív terhelésen és a gyulladáson keresztül fejti ki.

155_A főtt ételeknél jóval rosszabbak a sült ételek.

157_Búzamentesség=Hosszabb életkorban

10.Fejezet
Az én részecskéim nagyobbak – A búza és a szívbetegségek

11. Fejezet
Utazás a koponyánk körül
– A búza és az agy

A búzának több agyi hatása is van. Károsítja a szöveteket, ettől nemcsak a gondolkodás és a viselkedés változik meg, hanem az egész idegrendszer szerkezete, és a következmények a bizonytalan mozgástól az inkontinenciáig, a görcsöktől az elbutulásig terjednek.

181_Azok az emberek, akik bot vagy járókeret használatára kényszerülnek elvesztették azt a képességüket, hogy normálisan járjanak, mert nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk és az egyensúlyérzékük – nem megfelelően működnek az ehhez szükséges kisagyi régiók.
És mindennek az ártatlannak látszó finom, ropogós zsemle és kifli az oka.

12. Fejezet
Tésztaképű nemzet
- A búza bőrkárosító hatásai

Bármelyik bőrgyógyász megmondhatja, hogy a bőr állapota a belső egészségügyi helyzetet tükrözi.

191_A búza fokozhatja az öregedéssel járó változásokat, mert az előrehaladott glükáció végtermékei szaporítják és elmélyítik a ráncokat, valamint csökkentik a bőr rugalmasságát, de az egészségügyi hatásai jóval túlmutatnak a megjelenésen. A bosszantó kellemetlenségektől a fekélyig, sőt életveszélyes gangrénig terjedhetnek. Amikor a bőrön meglátszik a búza valamilyen hatása, akkor rendszerint más szervek – belek, agy stb. - is érintettek.

Fránya pattanások
A faggyúmirigy-gyulladás – az akné vagy pattanás – jellegzetes, sok bosszúságot okozó kamasz- vagy fiatalkori elváltozás, és nem egyszerűen csak egy múló kozmetikai kellemetlenség.

192_Összegezve elmondhatjuk, hogy a pattanásoktól megkímélt népcsoportok alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak búzából készült ételt, cukrot és tejterméket. Nyugati befolyás hatására pl. Okinaván meghonosodtak a keményítőtartalmú ételek, és azonnal megjelent a faggyúmirigy-gyulladás is. Mindez azt jelenti, hogy ezek a kultúrák nem élveznek genetikai védelmet, hanem az étrendjük miatt voltak pattanásmentesek.

199_Rengeteg gluténnal összefüggő bőrbetegséget felsorolhatnék még.

Ki akar megkopaszodni?
A búza a haj elvesztésének gyakori oka. Néha az egész testet érinti, és ilyenkor a páciens tetőtől talpig teljesen szőrtelen lesz.


 

Harmadik rész
Búcsú a búzától

13. Fejezet
Ég veled, búza!
- Üdv neked, egészséges és élvezetes búzamentes élet!

206_Ne legyél könyörületes! Ne arról ábrándozz, hogy milyen finom a túrós rétes és a fahéjas kalács. Arra gondolj, hogy mekkora kár érte az egészségedet, és mennyi gorombaságot kell elszenvedni a búza miatt a gyomornak!

211_Tapasztalatom szerint az a leghatékonyabb és legkevesebb nehézséggel járó módszer, ha nem fokozatosan, hanem egyik pillanatról a másik hagyunk fel a búzafogyasztással.