Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szénhidrátfüggők

Richard F. Heller
Szénhidrátfüggők könyve
Készült: 2016. November 13.

 

29_Mindezekben az ételekben az a közös, hogy szénhidrátban nagyon gazdagok, és ez a szervezetet inzulintermelésre készteti, az inzulin pedig nem más, mint az „éhséghormon”.

37_Az inzulin evésre szólítja fel a szervezetet. Arra utasít, hogy keményítőtartalmú ételeket válassz. Ha követed ezeket az utasításokat, akkor az inzulin megjutalmaz azzal, hogy ezeket az ételeket különösen élvezetesnek érzed.

38_Az inzulin szabályozó hatása mindaddig jól működik, amíg pont megfelelő mennyiségű inzulin van a szervezetben, ez magyarázza, hogy egyesek miért csak akkor esznek, ha éhesek, és máskor nem kívánják az ételt.
A szénhidrátfüggők esetében azonban ez az inzulinegyensúly felborult. Egyes szénhidrátfüggők egyszerűen több inzulint termelnek. Ha csak keményítőtartalmú ételeket látnak, vagy akár csak rá gondolnak, a szervezetük több inzulint bocsát a véráramba.

42_A szénhidrátfüggők számára a szénhidrátban gazdag ételek -helytelen módon fogyasztva- olyanok, mint a kábítószer.

73_Stressz
Stressz esetén -akár jó, akár rossz- a szervezet stresszhormonokat termel. Ezek a hormonok beindíthatják a szervezetben a fokozott inzulintermelést, ezáltal fokozott sóvárgást eredményez.

Az alváshiány, az erős edzés, érzelmi veszteség, de még az intenzív jó élmények is kimerítheti a szervezet krómraktárait. A króm alapvető a vércukorszint szabályozásához. A krómszint csökkenését a szervezet többletinzulin termelésével próbálhatja kompenzálni, ami erősebb és gyakoribb sóvárgást idéz elő a szénhidrátok után.

83_Az inzulintermelést beindító anyagokban az a közös, hogy ha kerüljük őket, megszabadulhatunk a sóvárgástól.

85_Az aktivitás csökkenti az inzulinszintet, az inaktivitás pedig növeli.

112_Az alapterv
Egy nap egy jutalométkezés, a többi alkalommal csak sóvárgást csökkentő ételeket fogyaszthatsz.

127_Utasítások
Az alapterv legalább kéthetes betartása után kiegészítheted a programot utasításokkal. Mindegyik utasítás az inzulinszint és a szervezet inzulinrezisztanciájának csökkentését szolgálja.

130_A krómprogram
A króm jelentősen befolyásolja az inzulinszintet.
131_Az üdítők, a tej, az édességek, de még a gyümölcsök is valósággal kimerítik a szervezet krómraktárát. Az érzelmi és a fizikai stressz is csökkenti a krómtartalékokat.
Ha a szervezet nem jut elegendő krómhoz, akkor több inzulinra van szüksége, ezért a szervezet a feladat ellátásához több inzulint termel.
132_Természetes krómforrások a sörélesztő (aktív), fekete bors, gomba, bor, sör.
Glükóztolerancia-faktor-króm, azaz a GTF-króm-tabletták sörélesztőből készülnek. A címkén szerepelnie kell, hogy a készítmény „igazoltan biológiailag aktív”.
A cink gátolhatja a króm felszívódását, ezért magában, vízzel érdemes bevenni. 200 mcg/nap.

134_Mozgásprogam

136_Az MSG-terhelést csökkentő program
A mononátrium-glutanát a nátrium koncentrált formája, intenzívebbé teszi az ízeket.

142_A stresszcsökkentő program

147_Utasítás az összetett szénhidrátokhoz
A jutalométkezéseknél az egyszerű cukrokat összetett szénhidrátokkal helyettesítsd. Pl. sütemény, puding, pite, fánk helyett bab, borsó, sós keksz, rizs, burgonya.

149_Koffeincsökkentő programot

150_Utasítások az étkezések gyakoriságának csökkentésére