Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egészséges táplálkozás, diéta, fogyás, fogyókúra, életmódváltoztatás, hízás, nyers ételek, 
helyes táplálkozás, egészség, egészséges táplálkozás, egészséges életmód, hosszú élet 

I. ...TÁPLÁLÉKOK HATÁSAI A SZERVEZETRE...

 

Forrás: www.napfenyes.hu

1. CUKOR

Naponta átlag 53 teáskanálnyi cukrot viszünk be a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy minden nőre, férfira és gyermekre több Kép mint egy kiló jut ötnaponta.

Egyetlen félliteres üdítő tizenhárom teáskanálnyi cukrot tartalmaz...

Ha ma új termékként vezetnék be a cukrot, soha nem engedélyeznék, mint élelmiszert. Erős méreg, és a gyógyszertárban a helye. Gyengíti az agyat, és befolyásolja a viselkedést. Az egyszerű cukor arra kényszeríti a szervezetet, hogy túl sok inzulint termeljen, és ezzel csökkentse a vércukorszintet. A lecsökkent vércukorszint azonban farkasétvágyat ébreszt, és ezzel ördögi kört indítunk el.

Kép Sir Ch. Best, az inzulin felfedezője hívta fel a figyelmet arra, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol... A cukorból alkohol képződik /függőség!/, ami károsíthatja a májat (gyulladás-megnagyobbodás).

A máj méregtelenítő munkája során képes az alkohol átalakítására egy bizonyos szintig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges enzimeket von el az alkohol semlegesítésére.

Lehetséges májnagyobbodás olyan embereknél is, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, de sok édességet esznek. A májkárosodással együtt jár a haj, látás és a bőr épségének a romlása.

A cukor fogyasztása B vitamint és kalciumot von el a szervezettől...

Dr. Shelton: Akik cukrot fogyasztanak alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla!

 

 2. HÚS

Felmérések alapján ott a legmagasabb az átlagéletkor, ahol egyáltalán nincs húsfogyasztás.

--A-- Az ember alapvetően növényevő, nem mindenevő. Erre utal:Kép

_a_bélcsatornánk hossza (a ragadozók bélcsatornája rövidebb és más szerkezetű, hogy gyorsabban eltávozhasson szervezetükből amit megettek)

_b_nyálunk összetétele és kémhatása (a hús megemésztéséhez savas kémhatás szükséges, de az emberé lúgos)

_c_fogaink típusa és elhelyezkedése

--B-- Fokozott méreganyag-tartalom

Azok a mérgek amelyekkel a földet és a növényeket kezelik, felhalmozódnak az állatok szervezetében (kb. 13szor annyi). Ezen kívül az állatokat kezelik antibiotikumokkal, étvágyfokozóval, hormoninjekcióval...

A húsevő ember szervezetében ezek a mérgező anyagok felszívódnak, és beépülnek.

--C--

A fehérje megemésztéséhez kalciumra van szükség, a hiányzó mennyiséget a szervezet a csontokból és a fogakból vonja el. Következmény csontritkulás és fogszuvasodás.

 

 

3. TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK

Bármekkora mennyiségű fogyasztása káros. A tej ugyan számos nyomelemet és vitamint tartalmaz, de ezeket a szervezet nem tudja hasznosítani.

_Káros hatásai:

Kép -a- A tejfogyasztás növeli az A és B-12 vitamin, cink, vas és kalcium szükségletet.

  -b- Nyálkaképződés:

..Légúti zavarok. Betakarja a hörgőket, a nyálkahártyát...

..Gyomor és béltraktusban a nyálka bevonja a bélfalat, gátolva a más élelmiszerekkel bevitt hasznos tápanyagok felszívódását is.

-c- A laktózt (tejcukor) nem tudja az ember megfelelő módon megemészteni...

-d- Csontritkulás és meszesedés

Az egyik kalcium hiányra a másik pedig kalcium többletre utal. A tejben a hőkezelés hatására (ma már minden tejet hőkezelnek) olyan változások mennek végbe, ami miatt a kalcium nem tud beépülni, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, ezzel elindítva a meszesedést.

A csontritkulás a világ azon tájain a legelterjedtebb, ahol a tej- és tejtermékek fogyasztása a legmagasabb.

 

4. SZÉNHIDRÁTOK

__Fehér kenyér

Kép Ha a búzáról eltávolítjuk a rostban gazdag korpát, a tápanyagokban gazdag csírát, és a tápanyagszegény keményítőt hagyjuk meg, fehér lisztet kapunk.

 A fehér liszt, a fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér és a többi kezelt gabonatermék igen gyorsan felszívódik a véráramban, jelentős vércukorszint-ingadozást hozva létre (ami farkaséhséget eredményez).

Addiktívak: minél többet fogyasztunk belőlük, annál többet akarunk. Ilyenek még a zsíros vagy/és cukros ételek is.

Csak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani, mert ezekben nagyrészt megvannak az emésztéshez szükséges ásványi anyagok, rostban is gazdagok, valamint sokkal lassabban szívódnak fel. Fehér lisztből készült termékek fogyasztása esetén a szervezetnek saját magából kell kivonnia a szükséges tápanyagokat...

Kitűnő szénhidrátforrás pl. a krumpli vagy a banán.

 

5. ZSÍROK

A zsírból, olajból, margarinból stb. az emésztés során sav keletkezik, amit a szervezetnek semlegesítenie kell...

A zsíradékokat a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek...Kép

Zsír van a sült krumpliban, a margarinos kenyéren, rántottában, bundás kenyérben, levesben, főzelékben, süteményekben (azért olyan finomak, mivel telenyomják őket különféle zsíradékokkal és cukorral...), péksüteményekben (pogácsák stb. azért olyan foszlósak, mert sok zsíradékot tartalmaznak). 

A tejtermékek és húskészítmények is rengeteg zsírt tartalmazhatnak...

Zsír van a különféle magvakban (pl. dió, mogyoró), mákban, kókuszreszelékben stb., melyek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mesterségesen előállított zsíradékok, de ezekből is igen keveset szabad csak fogyasztani.

 

6. NYERS NÖVÉNYI ÉTREND /előnyei/

_1_Tápegész
A nyers növényi ételek vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.

 Kép _2_Enzimbőség
Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak, de 55 celziuszfok felett lebomlanak...

_3_Vitaminbőség
Hőkezelés vagy túlzott hűtés hatására ez tönkremegy.

_4_Organikus sótartalom
A szervezet csak a szerves (organikus) sót képes hasznosítani, de hőkezelés hatására szervetlen sóvá alakul....

 _5_Rostbőség
Serkenti a bélműködést

_6_Optimális fehérjebevitel

_7_Gyulladásgátló hatás
Az A és C vitamin miatt.

_8_Megfelelő zsír és koleszterin tartalom
A növényi táplálékban telítettlen zsírsavak vannak, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését.

_9_Lúgosító hatás

 

  

II. ..........MÉRGEZÉS..........

 

Forrás: www.napfenyes.hu

 A szervezet a kiválasztószerveken (máj és vese) keresztül igyekszik megszabadulni a  méreganyagoktól. AmikorKép túlterhelődnek, bekapcsolódnak a másodlagos kiválasztószervek: a bőr és a tüdő.

A bőrnél ez a folyamat az izzadás (krónikus esetben pattanások és mitaszerek) útján megy végbe.

A tüdőnél oxidációs folyamatok révén a légzéssel, krónikus esetben váladék útján (orrfolyás stb.) távoznak a toxikus anyagok.

 

III. ...Mit mivel együnk és hogyan?....

 Forrás: A FIATALSÁG FORRÁSA I-II./ Peter Kelder

  A különféle táplálékok megemésztéséhez különféle közegre van szükség a gyomorban. Pl. a fehérje megemésztéséhez savakra, de a szénhidrátokhoz már bázisokra, ezért összeegyezhetetlen például a húst rizzsel együtt enni. A savak és a bázisokat kölcsönösen közömbösítik egymást...

Kép Amikor többféle ételt eszünk egyszerre, akkor az emésztési idő megsokszorozódik, a tápanyagok felszívódása romlik, rothadás, gázképződés a következmény.

A legjobb megoldás az, amikor egy étkezés alkalmával csak egyféle ételt eszünk. Pl. csak gyümölcsöt, csak zöldséget, csak szénhidrátot, csak fehérjét.

Evés közben egyáltalán ne igyunk, mert az ital felhígítja az enzimeket és a gyomornedveket, amelyek éppen az étel emésztésén munkálkodnak.

Az étkezés után 20 perccel telítettebbnek érzi magát az ember. Ennek az az oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptorok körülbelül 20 percre van szükségük ahhoz, hogy egy speciális hormon segítségével az aggyal közöljék, a gyomor mennyire van tele. Ha az ember addig eszik, amíg teljesen jóllakottnak nem érzi magát, valójában már 20 százalékkal többet evett a kelleténél, és ez akár minden étkezésnél előfordulhat. Ha pedig ezt rendszeresen teszi, a gyomor kicsit kitágul, hogy helyet biztosítson az ételtöbbletnek. Ezért aztán a következő alkalommal már kicsit többet kell együnk ahhoz, hogy ugyanazt a telítettségi érzést elérjük.

?A tibeti lámák könnyű ételeket fogyasztanak, vegetáriánusok, és csak egyféle ételt esznek étkezésenként, azt is kis mennyiségben. Például az egyik étkezésük állhat gyümölcsből, a másik zöldségből, a következő pedig kenyérből. 25 évesnek látszanak függetlenül attól, hogy valójában milyen idősek.?

 A legnagyobb probléma véleményem szerint az, hogy általában tudatában sem vagyunk mit eszünk, mi is van abban tulajdonképpen. Például, amikor megeszünk egy pogácsát, akkor nemcsak szénhidrátot eszünk, hanem tetemes mennyiségű zsíradékot is.

Föl se fogjuk, hogy amikor megeszünk egy hamburgert, akkor azzal a saját szervezetünket mekkora borzalmak elé állítjuk: hús-szénhidrát-zöldség-cukor stb. egyszerre!... Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kerékpározás közben, lejtmenetben, megpróbálnál könyvet olvasni, rádiót hallgatni és beszélgetni is a társaddal... mire jutnál? Semmit se tudnál élvezni. Se a kerékpározást, se a zenét, se a beszélgetést, se a könyvet, amit olvasol.

Szerinted a szervezeted mit tud kezdeni ennyiféle szeméttel egyszerre?