Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Young - pH csoda

 

DR. ROBERT O. YOUNG, PhD

"Meglehet, hogy Dr. Young egy új biológia küszöbén áll, melynek alapelvei, ha igazságuk bizonyítást nyer, forradalmasíthatják a biológiát és az orvostudományt." - Dr. Neil Solomon, PhD. a John Hopkins egyetem volt kutatási igazgatója

Az elmúlt huszonöt év során Robert O. Young a világ egyik legjobb kutatójaként nemzetközi hírnevet szerzett. Munkássága főként a sejtszintű biológia tanulmányozására összpontosult. A sejtek megfelelő tápanyagellátását kutatva, egész életét annak szentelte, hogy megtalálja a betegségek valódi kiváltó okait. E kutatás az Új BiológiaT néven ismertté vált elmélet kifejlesztéséhez vezetett, amely segítséget nyújt az embereknek testi egyensúlyuk helyreállításában.

Az elmúlt évtizedek során számos könyve jelent meg, és aratott nagy sikert világszerte: Gyógyítás gyógynövényekkel (1988), Egy betegség, egy kór, egy kezelés (1992), Betegen és fáradtan (1995), Vissza az Egészség házába (1999), A pH Csoda (2002), pH csoda a cukorbetegség ellen ( 2003), Vissza az Egészség házába 2. (2003), és pH csoda a fogyásért (2004).

Rendszeresen felszólal orvosi, és más, az egészség témakörét érintő konferenciákon, rendezvényeken, egyetemeken, szerte a világon (Harvard, Oxford, Boston, Minnesota, Hartford, Brigham, Utah, Victoria, Bécs, valamint a Kínai Központi egyetem).

Mindezek mellett az a megtiszteltetés érte, hogy meghívta tagjai közé a NASA reformtáplálkozással foglalkozó bizottsága. Jelenleg a Puerto Rico-i egyetem és a Puerto Rico-i Diabetes központ által szervezett kutatási projektben dolgozik, az I. és II. típusú cukorbetegség lehetséges gyógymódján.

Biológia és Üzleti tudományok szakon diplomázott az Utah-i egyetemen, majd ezt követően Dr. Robert Bradfordtól tanult orvosi mikrobiológiát a Bradford Intézetben, Kaliforniában. Dr. Bradford jelenleg a Washingtoni Egyetem mikroszkópos vérelemzés professzora.

1993-ban Dr. Young táplálkozástudományból diplomát, 1995-ben kémiából és biológiából doktori fokozatot szerzett. 1997-ben táplálkozástudományból megszerezte a tudományos doktori (PhD) fokozatot. Ezután folytatta tanulmányait és kutatásait, s 1999-ben újabb doktori fokozatot szerzett természetgyógyászatból.

Tagja az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának, az Amerikai Természetgyógyász Szövetségnek, tiszteletbeli tagja a Connecticut-i Holisztikus Egészség Szövetségnek, a Brigham Young egyetem elnöki tanácsának és táplálkozási tanácsadóként dolgozik több vállalatnál.
v Vendégelőadóként felszólalt számos nemzetközi orvosi és egészségügyi konferencián, valamint amerikai rádió- és televízióműsorokban. Legfontosabb kutatási eredményei között szerepel az elhízás, a cukorbetegség, a rák és az érelmeszesedés lehetséges kiváltó okainak feltérképezése.

Dr. Robert Young karrierjét annak szentelte, hogy megtalálja azokat a hiányzó láncszemeket, amelyek szükségesek az egészség mibenlétének teljes megértéséhez.

Dr. Young nem orvos, nem természetgyógyász, és nem is praktizál ekként. Öt tudományos fokozatot szerzett, ezen belül 3 doktorátust. Dr. Young tudós, táplálkozási tanácsadó, pedagógus és mikrobiológus, aki eddig nyolc könyvet írt a táplálkozásról, az egészségről, valamint a vér tudományáról és a mikrobiológiáról.

 

----------------------------------------------------------

Egészség az új biológia szerint

A vérnek nagyon szűk lúgos pH-tartományban kell mozognia. A test mindent megtesz azért, hogy ezt az állapotot fenntartsa, még akkor is, ha ez más szövetek vagy szervrendszerek károsodásával jár.

 

Belső nedveink pH-szintje testünk minden sejtjére hatással van. Az anyagcsere teljes folyamata a lúgos környezet meglététől függ. A krónikus túlsavasodás károsítja a test szöveteit, és ha nem veszik idejében észre, akkor megakaszt minden sejtszintű tevékenységet és funkciót.

 

A cél az, hogy az Ön testében megfelelő lúgos egyensúly jöjjön létre. A megoldás az, hogy megfelelő arányban kell fogyasztani a lúgosító és a savasító ételeket. 80 százalék lúgosító ételekből kell állnia.

 

2. fejezet
Az alapok: a savak, a vér és a candida

Az elsavasodott test egyik legdurvább következménye: a kis szörnyetegek, amik elszaporodnak benne, ideértve a baktériumokat, az élesztőgombákat, valamint a penész- és egyéb gombákat.

 

Az összes egyensúlyi állapot közül, amit az emberi szervezet igyakszik fenntartani, a legdöntőbb a savasság és a lúgosság közötti egyensúly. A szervezet a végletekig képes elmenni abbéli igyekezetében, hogy fenntartsa a vér megfelelő, enyhén lúgos természetét. Viszont nagyon könnyen és gyakran előfordul, hogy a testszövetek elsavasodnak. Ez a megbomlott egyensúly egyfajta káoszhoz vezet, és megnyitja az utat a betegségekhez. Minden betegség, és a rossz közérzet között is a testnedvek és a szövetek elsavasodása áll. Ugyanis a test kizárólag akkor válik sebezhetővé a kórokozók által, amikor elsavasodott - az egészségesen lúgos kémhatású egyensúlyi állapotban a kórokozók nem tudnak megtelepedni.

A jó egészség feltétele, hogy testünk sav-bázis egyensúlya megfelelő legyen. Ezt pedig csak a helyes táplálkozás révén lehet elérni.

 

Annyit kell tudnia, hogy a savak és a lúgok egymással ellentétesek, és amikor bizonyos arányban találkoznak, akkor kioltják egymást, létrehozva ezzel egy semleges pH-t.

 

A szervezet amikor szembetalálja magát egy csomó beömlő savval, a vér lúgos ásványi anyagokat von ki a szövetekből, hogy ezt kompenzálni tudja.

Az egészséges test szükség esetére rendelkezik tartalékokkal ezekből az ásványi anyagokból.

 

Ha az elsavasodás túl erőssé válik ahhoz, hogy a vér ki tudja egyensúlyozni, akkor a felhalmozódott savmennyiséget a szervezet a szövetekbe nyomja, hogy ott raktározza el. Ez úgy működik, hogy a nyirokrendszer semlegesít belőle annyit, amennyit csak tud, majd megpróbál megszabadulni a többitől, visszapumpálja a vérbe, amivel létrejön az ördögi kör.

 

Krónikus tünetek akkor jelentkeznek, amikor a test már minden lehetőségét kimerítette a savak semlegesítése és kiürítése terén.

 

A savas melléktermékek a véráramban a keringési rendszer folyékony formában próbál megszabadulni tőlük a tüdőkön és a veséken keresztül. Ha túl sok ilyen savas hulladék keletkezik, akkor ezek lerakódnak különböző szervekben, vagy pedig zsírszövetek kötik meg őket a test egész területén. A savak károsító hatását és eltárolásuk folyamatát öregedési folyamatnak is hívhatjuk.

 

CANDIDA

A savas hulladék a testben előkészíti a talajt rengeteg olan mikroszkópikus nagyságú élőlény (mikroorganizmus) számára is, amelyek potenciális pusztító hatással lehetnek ránk, kezdve a sort a candidával. A candida egy élesztőgomba, amely az emberi testben él. Az emésztőcsatornában található. Valójában mghalnánk nélküle, ezzel együtt könnyen előfordul, hogy drasztikusan túlszaporodik, olyan tüneteket okozva, amelyek lehetnek bosszantóak és végzetesek is. A szájpenész nem más, mint a torokban szaporodó candida.

 

A tipikus amerikai táplálkozás az emberek elsöprő többségében az élősködők kontrollálatlan szaporodását idézi elő a testben - és ennek következményei katasztrófálisak lehetnek.

Mikroorganizmusok özönétől fertőzve élünk, amibe épp úgy beletartoznak az élesztő-, penész-, és egyéb gombák, mint a baktériumok és vírusok. De ami még ennél is rosszabb, hogy nemcsak a mikroorganizmusok áldozatai vagyunk, hanem anyagcseréjük mérgező végtermékeié is.

A mikroorganizmusok akkor hozzák létre ezeket a savas méreganyagokat, amikor megemésztik (igazából megerjesztik) a glükózt, a fehérjéket és a zsírokat - ugyanazokat a tápanyagokat, amelyeket testünk energiatermelés céljából igyekszik használni.

 

A mikroorganizmusok a test gyengébb területein élősködnek, azokat mérgezik, valamint túl is terhelik. Savas környezetben valójában szabad utat kapnak ahhoz, hogy károsítsák a szöveteket és a testi működést. A testünkben található glükózon élnek, ezt használják energiatermelésre, a zsírunkat és a fehérjéinket pedig (még a genetikai anyagunkat, a nukleinsavakat is!) növekedésre és szaporodásra. Ezek az organizmusok szó szerint élve megesznek bennünket! Majd ezt követően a melléktermékeiket (a savakat) bejuttatják a véráramba, valamint a sejtek belsejébe, így még tovább mérgezve-szennyezve a szervezetet.

 

A legtöbb betegség, különösen a krónikus és degeneratív betegségek a mikroorganizmusok túlzott elszaporodását követően alakul ki. A túlszaporodás általános jelei: fájdalom, fáradtság, testi működés rendellenességei, emésztési zavarok, különböző ételek utáni sóvárgás, mindennapi rossz közérzet stb.

 

A mikroorganizmusok savas közegben érzik jól magukat! Szeretnek lubickolni a saját melléktermékeikben. Az alacsony oxigénszintet is nagyon kedvelik, ami a savassággal együtt jár. Azok a melléktermékek, amiket létrehoznak, szintén erős savak. Arra az esetre, ha Önnek még további meggyőzésre lenne szüksége, hogy milyen fontos a test visszalúgosítása, próbálja meg maga elé képzelni a testét úgy, hogy hemzsegnek benne a különböző penész- és egyéb gombák.

 

Mindössze helyes táplálkozással és étrendkiegészítők bölcs alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a teste úgy tudja kontrollálni a számára szükséges mikroorganizmusokat, hogy ne kockáztassa túlzott elszaporodásukat. A sav-bázis egyensúly fenntartása a táplálkozás segítségével optimális környezetet biztosít ahhoz, hogy csak egészséges mennyiségű mikroorganizmus éljen a testünkben.

 

Amikor a hal beteg, cserélje le a vizet!

Gondolj úgy a testedre, mintha az egy akvárium lenne. Képzeld el, hogy a sejtjeid és a szerveid, mint a halak, olyan folyadékban úsznak (beleértve a vért is), amely szállítja a tápanyagokat és eltávolítja a hulladékot. Most képzeld el, hogy odatolatunk egy autóval, és a kipufogócsövet annak a szűrőnek a csövéhez illesztjük, amelyik oxigénnel látja el az akváriumot. A víz tele lesz szén-monoxiddal, s így savassá válik. Aztán beledobálunk az akváriumba túl sok táplálékot, vagy nem megfelelő fajta táplálékot, és a halak ezt nem tudják elfogyasztani vagy megemészteni, így tehát mindez elkezd bomlani. Az étel rothadása során mérgező melléktermékek és vegyi anyagok keletkeznek, amik még jobban savasítják a vizet.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy a halak elpusztuljanak? Bizonyára soha nem tennél ilyet egy sima aranyhallal, mégis mi, emberek minden nap megtesszük ugyanezt a saját testünkkel, a saját vérünkkel, tönkretesszük a szennyezéssel, a túl sok étellel, a savasító ételekkel és így tovább.

Nos, térjünk vissza a szennyezett akváriumhoz. Ha elérkezünk egy ilyen szomorú állapothoz, akkor mit tegyünk? Elkezdjük kikezelni a halakat azokból a betegségekből, amik minden bizonnyal kialakulnak náluk? Nem! Lecseréljük a vizet!

 

Ha betonra szórsz magokat, azok nem kelnek ki. Termékeny talajra van szükségük. Ugyanez a helyzet a kórokozókkal. Még ha be is jutnak a testedbe, ha nem találnak egy nekik kedvező savas környezetet, akkor nem tudnak nőni, szaporodni, nem tudnak megbetegíteni.

 

A formák sokfélesége

A mikroorganizmusok képesek gyorsan változtatni az alakjukat és a funkciójukat. A baktériumok képesek élesztőgombává, az élesztőgombák más gombákká, más gombák pedig penészgombákká változni.

Egyfajta hasonló, de kóros folyamat eredménye az is, hogy baktériumok, élesztő- és egyéb gombák alakulnak ki egészséges sejtekből (ideértve a vörös vérsejteket, az agysejteket és a májsejteket is). Ehhez savas környezet kell...

 

 

Testsúly

A másik véglet az, hogy az elsavasodott szervezetben termelődött élesztő- és egyéb gombák fogyasztják el a fehérjéket és egyéb tápanyagokat, és ezzel akár 50 százalékban is megakadályozzák az összes átalakult elfogyasztott táplálék felszívódását. Amint visszaállítjuk a szervezetünket egészséges egyensúlyát a lúgosító étrenddel, súlyunk gyarapodni fog, majd az ideális értékén stabilizálódik.

 

A mikroorganizmusok - az élesztő- és egyéb penészgombák - gyorsan felélik az elfogyasztott B-vitaminokat, a vasat és egyéb ásványi anyagokat.

 

A szervezetben minden megemészetett étel salakanyaggá bomlik le vagy ég el. Ez a salakanyag lehet semleges, savas vagy lúgos. Ez főként attól függ, hogy az eredeti ételnek milyen volt az ásványianyag-tartalma. Például a kálium, a kálcium, a magnézium, a nátrium, a cink, az ezüst, a réz és a vas lúgos salakanyagot képeznek. A kén, a foszfor, a klór és a jód viszont savas salakanyagot hagy maga után. A legtöbb elem lúgos.

 

A zöldségek az enzimek bőséges forrásai, amelyek csaknem minden kémiai reakcióhoz szükségesek az emberi szervezetben.

A hő (47 celsiusfok felett) tönkreteszi az enzimeket. A főtt étel megemésztéséhez a szervezetnek kell megtermelnie az összes enzimet, ami szükségtelen feladatot jelent és más feladatoktól veszi el az erőforrásokat.

 

Füvek

Amit a zldségek jótékony hatásairól mondtam, az kétszeresen igaz a füvekre.

 

Esszenciális zsírok

A zsíroknak létfontosságú szerepe van a szervezetünkben. A bevitt kalóriamennyiségnek mintegy 20 százaléka ezekből az egészséges zsírokból kellene, hogy származzon.

Hidegen sajtolt olajokat keressen.

 

Cokor
A cukor táplálja a káros mikroorganizmusokat ugyanúgy, ahogy a benzin a tüzet. Minél több cukorhoz jutnak a káros mikroorganizmusok, annál gyorsabban szaporodnak, és minél gyorsabban szaporodnak, annál intenzívebben bontják le és erjesztik a testedet belülről.

 

Egyszerű szénhidrátok

Valójában megegyeznek a cukrokkal, és így ugyanazt a problémát okozzák. Ebbe a kategóriába tartozik a búzaliszt, fehér rizs és a burgonya.

 

Gyümölcsök

A cukor az cukor. A mikroorganizmusok minden formájában imádják, általuk savas környezetet hoznak létre a szervezetünkben.

 

A motiváció annyira fontos, hogy ezt az egész fejezetet ennek szenteltem. Ahogy belevágsz ezekbe a gyógyító változtatásokba, mindig motiváltnak kell maradnod. A motivációdat nagyon pontosan meg kell határoznod annak érdekében, hogy ez a program ne csak átmeneti kúra legyen.

A program elkezdéséhez nagyon elkötelezettnek kell lenned saját magad élete, az egészséged és a jólléted iránt.

1_Határozd meg és írd le a motivációs szándékodat, a célodat!

2_Dolgozz ki egy betartható és megfelelő tervet!

3_Gyakorold az új szokásodat!

4_Értékeld, ellenőrizd és jutalmazd a haladásodat!

5_Ha "kisiklasz", egyszerűen térj vissza a helyes útra!

 

Robert Young üzenete

A következő írás válaszként született egy kérdésre, melyet Új-Zéland kétszeres testépítő bajnokának tett fel egyik olvasónk azzal kapcsolatban, hogy miként építhetné tovább izomzatát, illetve hogyan tarthatná meg izomtömegét a pH Csoda étrend betartása mellett:

Személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként immáron 30 év tapasztalat áll mögöttem. Amikor (4 hónappal ezelőtt) átálltam a pH Csoda étrendre, és elkezdtem követni a hozzá tartozó életmód programot, az egyik első pozitív hatás, amit észrevettem magamon az volt, hogy nagyon gyorsan voltam képes megszabadulni a testzsírtól. Majdhogynem sokként érte a testemet, mivel rengeteg halat és csirkemellet szoktam enni – bár vörös húst egyáltalán nem. Egy hónap alatt a testzsír százalékom 19%-ról 7%-ra esett, és megmaradt ezen a szinten. Ön azt kérdezte tőlem, hogy miként hatott a pH Csoda életmód program és étrend az izomzatomra. A tehenek, elefántok és gorillák hihetetlenül erős és izmos állatok, holott mindegyik növényevő. Ez azért van, mert a növényi fehérje feldolgozatlan, és azokat az aminosavakat, amik bennük találhatók, a szervezet nagyon könnyen tudja felvenni. Az olyan növények, mint a brokkoli, spenót, csíráztatott magvak, mogyorófélék, vagy csíráztatott lencse tele van jó minőségű, feldolgozatlan proteinnel, és én most ilyen ételeken élek, és megdöbbentő, hogy ez milyen jó hatással van az izomzatomra. Egészen eddig azt hittem – mivel a testépítésről szóló könyvek és magazinok ezt írták –, hogy az izomtömeg növelésével együtt jár a zsírtömeg növelése is. Hála a pH Csoda életmód és étkezési programnak, zsírok nélkül is építhetünk, méghozzá szép, szálkás izomzatot. Ez azért van, mert a fölösleges, állati eredetű fehérjét, amit a szervezet nem használ fel, a test átalakítja glükózzá, és ha ez se kerül felhasználásra energiaforrásként, akkor újra átalakul, és zsír formájában raktározódik el. Az olajok nagyon fontosak az izomtömeg növelése szempontjából – a testnek szüksége van rájuk a hormontermeléshez. Ráadásul energiaforrásként is nagyszerűen szolgálnak – ami védelmet nyújt az izomégetés ellen (az anyagcsere bontó, vagy katabolikus fázisában). Személy szerint én lenmagolajat, olívaolajat és kókuszolajat használok. A pH Csoda étrend pedig – ami főleg zöldségekből áll – remek ásványi anyag-forrásokkal szolgál. A testépítő irodalom szerint, miután valaki eléri a 45 éves kort, nehezen tud új izomzatot építeni, mivel emésztőrendszerének már problémát okoz a feldolgozott, állati eredetű fehérje megemésztése – ellenben nincs gondja a növényi eredetű fehérjék emésztésével. Én már 54 éves vagyok, és a következő testépítő versenyemre készülök – s közben könnyedén építek újabb izomtömegeket, minden zsírlerakódás nélkül. Egyre erősebb vagyok, és az izmaim még soha nem néztek ki ilyen jól. Valószínűleg én leszek az első lúgos étrenden élő új-zélandi testépítő, aki bebizonyítja, hogy a növényi eredetű fehérjéknek sokkal magasabb biológiai értéke van, mint az állati fehérjéknek."